top of page

Tandem güneş hücreleri ile yüzde 30,1 verimlilik elde ediyor

Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Örgütü (TNO), Delft Teknik Üniversitesi, Eindhoven Teknik Üniversitesi ve Belçika araştırma enstitüsü Imec, kristal silikon güneş pili ile birlikte yarı saydam perovskit güneş pili kullanarak 30 verimlilik elde etti. dört terminalli tandem konfigürasyonunda yüzde 0,1 elde edildi. Kasım 2021'de konsorsiyum, bu tandem güneş pilleri için yüzde 29,2'lik rekor bir verimlilik elde etti, Mart 2020'deki verimlilik yüzde 28,7 oldu.


Gianluca Coletti, "Hücrenin gelişimi, iki terminalli ürünler için pratik sınıra ulaşılana kadar devam edecek, ancak şimdi, gerçekten seri üretilen cihazlara daha hızlı bir öğrenme eğrisinden yararlanmak için teknolojiyi pazara sunmak önemlidir." dedi. , tandem PV teknolojisi için TNO program yöneticisi, pv dergisi tarafından istendiğinde. Tamamı Solliance konsorsiyumuna ait olan araştırma enstitüleri, TNO tarafından TU Delft ve imec ile birlikte geliştirilen yüksek oranda kızılötesi şeffaf perovskite hücre olan perovskite hücresinin verimliliğini artırarak hücrenin genel verimliliğini artırmayı başardı. Coletti, "Bu sonuç, önce oldukça şeffaf kontaklar uygulanarak ve ardından emici tabakanın ve taşıma tabakalarının her birinin sırayla iyileştirilmesiyle elde edildi" diye açıkladı. Araştırmacılara göre, tandem hücre için kullanılan 3'e 3 milimetrelik perovskit hücrenin verimliliği yüzde 17,8'den yüzde 19,7'ye yükseldi, Avrupa Komisyonu'nun Ispra, İtalya'daki Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından bildirilen bir sonuç onaylandı.


TNO araştırmacısı Mehrdad Najafi, "Bu tür güneş pili, yakın kızılötesi ışığın yüzde 93'ünden fazlasının hücrenin alt kısmına ulaştığı, oldukça şeffaf bir arka temas ile karakterize edilir" diye açıklıyor. "Bu başarı, laboratuvardaki deneysel çalışma için bir kılavuz olarak gelişmiş optik ve elektrik simülasyonları kullanılarak yarı saydam perovskit güneş pillerinin tüm katmanlarını optimize ederek elde edildi." Bilim adamları, perovskite cihazını TU tarafından geliştirilen bir silikon heterojunction hücresine yerleştirdi. Delft.


TU Delft araştırmacısı Yifeng Zhao, "Silikon bileşeni, optimize edilmiş yüzey pasivasyonu, şeffaf iletken oksitler ve son teknoloji yük taşıyıcı ekstraksiyonu için bakır kaplı ön kontaklara sahip 20'ye 20 milimetrekarelik bir heterojunction güneş pilidir" dedi. Yakın tarihli bir yayında, araştırmacılar hücrenin, santimetre kare başına 24,5 miliwattlık bir PERC alt hücresi ile birlikte 100 santimetre karelik bir alana sahip iki yüzeyli tandem mini modüllerde kullanıldığını bildiriyor. Güneş modülleri, monofasiyal mimariye sahip aynı hücreye kıyasla santimetre kare başına 3 miliwatt kazanç gösterdi. Bilim adamlarına göre, dış mekan sonuçları, modülün yüzde 10 albedolu bir ortamda tek yüzlü muadilinden yüzde 25'ten daha fazla performans gösterebileceğini gösterdi.





kaynak: pv-magazine.de

bottom of page